Военният министър: Не предвиждаме нови съкращения (СНИМКИ И ВИДЕО)

11741920_10204149222961809_1172157221_n

Нови съкращения на служители в системата на Министерството на отбраната засега не се предвиждат, тъй като във военната сфера има структури, които изпълняват специални задачи и това би застрашило националната сигурност. Това заяви в авиобаза Крумово военният министър Николай Ненчев по повод изказване на председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, че военният министър не прави реформа за намаляване на разходите в администрацията.

Николай Ненчев изрази несъгласие с твърдението на Менда Стоянова и припомни, че досега, след въвеждането на новия устройствен правилник, са съкратени 382-ма души в структурите на военното министерство и Военномедицинска академия. Министърът допълни че е получил обнадеждаващ доклад от финансовото министерство, че в неговото ведомство се справят много добре.

Надявам се в крайна сметка следващата година да бъде изпълнено решението, което взехме по време на Консултативния съвет при президента Плевнелиев и бюджетът за отбрана да бъде такъв, какъвто е бил през 2014 година, което ще ни даде възможност да продължим напред, обясни министърът на отбраната.

Той уточни, че тези 1 милиард и 350 хиляди лева трябва да бъдат заложени в бюджета за 2016-та година, като с тях ще продължат програмите за модернизация на въоръжените сили.

Справяме се отлично, дори, нека да го кажа съвсем ясно, имах среща преди няколко дни с всички структури, които са на пряко подчинение на министъра. Разговарях с ген. Петров – началника на ВМА и много оптимистично се развиват там нещата. Доколкото разбирам имаме 18 милиона съкращения, т.е. спестили сме тази сума, посочи Ненчев.

Министърът пристигна в Крумово, за да участва във ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2015“. Ненчев бе посрещнат от участниците в учението „Тракийско лято“ и прие строя на военнослужещите. След това той наблюдава парашутни скокове на военнослужещи от Силите за специални операции и формирования от американските Air Force.

В учението участваха 120 американски военнослужещи, с три самолета С 130 J Херкулес за демонстрация на тактически транспортни техники, а от българска страна вертолети Ми-17 и Кугър и друга техника.  Като наблюдатели в съвместната подготовка се включиха и военнослужещи от Великобритания.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top