Военният министър: Пилотите на Кугърите са героите днес! (СНИМКИ)

11040111_10203405014157054_4472775_n

Пилотите от авиобазата са изпълнили общо пет полета, един от които днес, над Кърджали. Три от тях са били за обследване на електропреносната мрежа в бедстващите райони. Това съобщи командира на 24-та авиобаза Крумово полк. Петьо Мирчев.

„Благодарение на тези два полета бяха спестени усилията на двуседмичен труд на аварийните екипи, за да открият къде са проблемните места, а сега в момента те насочват директно аварийните екипи към тези места, които бяха забелязани от борда на вертолета“, обясни Мирчев.

С други два полета са спасени родилка от село Горно Прахово до Пловдив и болна жена село Черничево, община Крумовград.

„От селото хора бяха направили импровизирана площадка за кацане, изпълнихме кацането, медицинския екип слезе, доведоха жената и я транспортирахме до Кърджали, където постъпи в болницата“, разказа майор Йордан Йорданов от авиобазата.

„Благодарен съм на хората, които участваха в спасителните операции“, заяви в авиобаза Крумово министърът на отбраната Николай Ненчев. Той поздрави всеки един от пилотите, участвали в тях.

„Те са героите днес, защото летяха в изключително тежки и трудни метеорологични условия. Ще настоявам, както пред министър-председателя, така и пред президента на Републиката, да обърнат особено внимание към тези хора и да бъдат разбира се поощрени и наградени“, категоричен бе военният министър.

Николай Ненчев изрази и опасенията си, че вертолетите отново ще трябва да излетят в следващите няколко дни заради опасната метеорологична обстановка. По данни на синоптиците се очакват нови валежи и обилно снеготопене, което може да доведе до наводнения.

Снимки: DCNEWS и МО

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top