Военни построиха временен мост в Дъбене (СНИМКИ)

Временен понтонен мост, с тегло над 6 тона, започа да се строи над река Мъртвица в карловското село Дъбене преди час. Огромното съоръжение бе докарано от военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. Това стана след като кметът на Карлово Емил Кабаиванов поиска разрешение от военното министерство и министърът на отбраната Николай Ненчев издаде  нарочна заповед.

Припомняме, че преди два дни проливен дъжд откъсна двете части на ромската махала в селото и се наложи хората да минават през водата, за да отидат на работа или да заведат децата на училище.

Съоръжението ще остане, докато не бъде изграден нов мост. Общината е кандидатствала  с  проект за изграждане на ново мостово съоръжение, но докато бъдат осигурени средства, ще се ползва временния мост.

Днес хората, чиито къщи са пострадали най-много, получиха от социалното министерство по 325 лева помощи. Това са 10 домакинства, които са с наводнени къщи.

Положението вече е овладяно, а щетите се отстраняват.

Припомняме, че община Карлово е кандидатствала с проект за 2,5 млн. лева пред държавата, за да бъде възстановен разрушеният през годините огромен канал, в който някога са се вливали водите от Балкана. Сега те се вливат от малката река Мъртвица, която прелива и прави наводнения при обилни валежи. Хората тук настояват улиците им да бъдат спешно ремонтирани, защото са в ужасно състояние след наводнението.

Подобни статии

Top