Военни строили подпорна стена в Карлово в работно време

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада са извършвали строителни дейности в помощ на Карловския ловен парк в работно време. За тази си работа те не са получавали компенсации или допълнително заплащане, а редовните си заплати. Така според обвинението е била ощетена армията. Това стана ясно днес по време на разпитите на 12 сержанти и офицери на делото срещу бившия командир на бригадата о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков в Пловдивския военен съд.

Според защитниците на генерала от резерва обаче изпълнението на подобни дейности е редовна практика за подразделенията на Българската армия и досега никой не е виждал в нея нищо незаконно.

В конкретния случай бойци от бригадата са помогнали на Ловния парк в Карлово да бъде изградена подпорна стена, която да укрепи спортна площадка в балканското градче. „На нея играят и спортуват голяма част от децата в града“, коментира 57-годишната Гергана Иванова от Ловно-рибарското дружество, която е била натоварена с организационната работа.

Жената разказа, че през 2014-та година, когато в страната паднаха много дъждове, площадката се наводнила и тъй като била на хълм, започнали да се свличат земни маси и да затрупват района. „Това беше опасно за играещите на площадката деца и спортуващите“, обясни Иванова. По думите й на ловна вечеринка ръководството на дружеството и тогавашният командир на Сухопътните войски – покойният ген. Ненко Ненов, са се разбрали военнослужещите от бригадата да помогнат за укрепването на игрището. По идея на един от ловците била изградена и чешма, която направил един от бойците – главен сержант Найден Петков.

„В бригадата знаеха, че мога да правя чешми – правил съм такива в къщи и в самото поделение“, обясни при разпита пред съда сержантът. По думите му той изградил чешмата с удоволствие и без да му бъде оказван натиск. „Не се чувствам ощетен или използван“, допълни главният сержант.

Разпитани бяха и други войници, които разказаха как са правили изкоп за подпорната стена, а впоследствие други техни колеги са направили кофраж и са я излели от бетон. Работата за някои от военнослужещите продължила ден или два дни, но други били „командировани“ в продължение на месец. Повечето военни ползвали личните си превозни средства, за да стигнат до строителната площадка.

Разпитите по делото ще продължат и през следващите месеци, тъй като досега са разпитани свидетелите само по три пункта от обвинението, а те са повече от 11, коментираха защитниците. Съдът ще се произнесе допълнително и по исканията на адвокатите на ген. Шивиков за редуциране на гражданския иск и за присъединяване към делото на СРС-тата, от които вчера се разбра, че генералът е бил „сготвен“ от свои подчинени.

 

 

Подобни статии

Top