Военно шествие за празника на Пловдивския гарнизон днес

С военно шествие, заря, заупокойна молитва и концерт ще бъде отбелязан днес празникът на Пловдивския гарнизон – 4 юли. По стар стил той се е празнувал на 21 юни – денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак. Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава й.

Той припомни историята на най-големия в момента гарнизон в страната, който обхваща района на бившата Втора българска армия или Втори армейски корпус. „През 1886 година е сформиран емблематичният 9-ти Пехотен полк, под командването на полковник Борис Дрангов, а през 1889 година е създаден и 21-ви средногорски полк. Три години по-късно се сформира Втора пехотна тракийска дивизия, която ги обединява, заедно с други формирования.

Военно шествие и заря за празника на Гарнизон Пловдив – 4 юли

По повод празника подразделенията в рамките на Пловдивския гарнизон организират празнично шествие на представителни блокове. То започва в 18.00 ч. от пл. „Съединение“, ще премине през цялата Главна улица до пл. „Централен“. Специално за празника и шествието от Военно-историческия музей ще бъде изнесено знамето на славния 9-ти пехотен полк. Знаменосци ще маршируват с него по време на цялото шествие.

В 18.30 ч. пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг /паметникът на Гюро Михайлов на пл. „Централен“/, ще бъдат поднесени венци и цветя. След това Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите.

В 19.00 ч. в Концертна зала ще се състои тържествен концерт с участието на Ансамбъла на въоръжените сили и Военния духов оркестър. След това, от 21.15 ч. ще има тържествена проверка-заря на пл. „Централен“.

На празника се очаква да присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната Константин Попов и началниците на трите вида въоръжени сили. Поканени са също областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев, както и митрополит Николай.

Подобни статии

Top