Военно шествие и заря за празника на Гарнизон Пловдив – 4 юли

Трима бригадни генерали възраждат една традиция – празникът на Гарнизон Пловдив!  4 юли /по стар стил 21 юни/ – денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската армия в битката при Криволак, е обявен някога за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава й.

„Днес искаме да възродим този празник, заедно с колегите ми – командирите на авиобаза Граф Игнатиево и Крумово – бригаден генерал Иван Лалов и бригаден генерал Петьо Мирчев. Към нас се присъединяват също Община Пловдив, Областна управа и Пловдивската митрополия“, съобщи на пресконференция в щаба на 68-а Бригада „Специални сили“ командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев.

Той припомни историята на най-големия в момента гарнизон в страната, който обхваща района на бившата Втора българска армия или Втори армейски корпус. „През 1886 година е сформиран емблематичният 9-ти Пехотен полк, под командването на полковник Борис Дрангов, а през 1889 година е създаден и 21-ви средногорски полк. Три години по-късно се сформира Втора пехотна тракийска дивизия, която ги обединява, заедно с други формирования.

21-ви полк, под командването на полк. Владимир Серафимов, изиграва решаваща роля в боевете за национално обединение в Родопите. През междусъюзническата война дивизията изиграва решителна роля за победата на Западния фронт, особено в битката за Криволак, която е емблематична. И до днес военните историци не могат да си обяснят как под звуците на „Шуми Марица“ българските войски са превзели сръбските позиции, считани за непревземаеми. Тази битка е била в периода 20-21 юни 1913 г. по стар стил. Затова 21 юни /4 юли по нов стил/ със заповед е обявен за празник на всички части от състава на Тракийската дивизия и за празник на пловдивския гарнизон. Оттам тръгва и тази славна традиция“, разказа бригаден генерал Матеев.

По повод празника на 4 юли – понеделник, подразделенията в рамките на Пловдивския гарнизон организират празнично шествие на представителни блокове. То започва в 18.00 ч. от пл. „Съединение“, ще премине през цялата Главна улица до пл. „Централен“. Специално за празника и шествието от Военно-историческия музей ще бъде изнесено знамето на 9-ти пехотен полк. Знаменосци ще маршируват с него по време на цялото шествие.

В 18.30 ч. пред паметника на военослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг /паметникът на Гюро Михайлов на пл. „Централен“/, ще бъдат поднесени венци и цветя. След това Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите.

В 19.00 ч. в Концертна зала ще се състои тържествен концерт с участието на Ансамбъла на въоръжените сили и Военния духов оркестър. След това, от 21.15 ч. ще има тържествена проверка-заря на пл. „Централен“.

На празника ще присъства министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната Константин Попов и началниците на трите вида въоръжени сили. Поканени са също областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев, както и митрополит Николай.

Подобни статии

Top