Возиш се на вратата или покрива, плащаш 20-50 лв. глоба

Мобилни камери ще ползва пловдивската полиция, за да предотврати инциденти по време на абитуриентските балове. Това съобщи за DCNEWS говорителят на „Пътна полиция“ Ботьо Гергинов. Местата, на които ще се извършва видеоконтрол ще бъдат обявени в рамките на изискуемите срокове допълни той. Това стана възможно, тъй като от петък видеонаблюдението от служебни полицейски автомобили и мотоциклети отново бе възстановено с Наредба, публикувана в Държавен вестник.

По време на абитуриентските балове в Пловдив ще бъдат използвани всички средства за видеозаснемане, за да се предотвратят тежки пътни инциденти. Освен от мобилни камери, процесиите ще бъдат наблюдавани и от стационарни, разположени по трасето. Полицията ще се самосезира за поведението на зрелостниците по пътя към бала от и снимки, публикувани в медиите.

Всяко едно поведение, което рискува нашия живот като участници в движението, ще бъде констатирано с техническите средства за видеозаснемане. Нека не забравяме, че освен технически средства за видеозаснемане, едно нарушение по закона за движение по пътищата може да бъде констатирано и от свидетелски показания, обясни Ботьо Гергинов.

От полицията вече са уточнени всички трасета, по които абитуриентите ще преминат до мястото, където ще бъде тържеството им. С ръководствата на училищата са съгласувани и местата на провеждане на баловете.

От 20 до 50 лева е глобата за абитуриентите, които не спазват правилата и пътуват наполовина излезли от прозорците, по покривите на колите и др. Блицанкета на DCNEWS установи, че завършващите не се притесняват от видеонаблюдението.

Не мога да си представя какво точно ще трябва да правите по пътя за абитуриентския бал, за да е нелегално, смята Данчо от ОМГ.

Честно казано много не ме интересува. Така или иначе ще си има нарушения – и да има полицаи, и да няма. Така че… все ми е тая! – усмихна се Глория от СОУ „Пейо Яворов“.

Данчо и Глория възнамеряват да отидат до бала пеша. За Данчо това ще е по-различно изживяване, а Глория е наела хотелска стая в близост до ресторанта, където ще празнува и няма да ползва автомобил.

А иначе от полицията напомниха на родителите да предупредят децата си да не се качват зад волана под влиянието на алкохола и упойващи вещества, и да не забравят, че освен своя живот, рискуват и този и на всички други участници в движението.

От КАТ предвиждат и проверки съвместно с ДАИ, тъй като много от абитуриентите след бала ще пътуват организирано за някой от курортите с автобус.

Снимка: automedia.investor.bg

Подобни статии

Top