Вреди за милиони нанесъл на „Родопи“ екскметът Шишков

Бившият кмет на Община „Родопи“ Йордан Шишков застана днес пред съда по обвинения в престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка и безстопанственост в условията на продължавано престъпление. В резултат на това са настъпили значителни вредни последици за общината – за над 2 милиона лева, стана ясно в съдебната зала.

Вредите за милиони левове са нанесени на Община Родопи в резултат на злоупотребите от страна на бившия кмет. Едно от обвиненията е, че е отстранил фирма от малка обществена поръчка и е поканил без конкурс друга строителна фирма, която дала два пъти по-висока цена. Заради това община Родопи е наказана да връща на програма ФАР над 260 хиляди евро.

Кметът е харчил целеви държавни субсидии за други дейности и е правил поръчки, без да има осигурено финансиране, заради което общината е дадена на съд за милиони левове.

Сам еднолично е изменял договорите, виждате, че от такса „Битови отпадъци“ са оставали неусвоени годишно около 700 хиляди лева. От тях са сключвани договори с десетки фирми, които голяма част от тях са останали неизпълнени, т.е. платени са им авансите, а тези договори за строителство са останали неизпълнени, посочи прокурорът по делото Росен Каменов.

Шишков отказа да коментира обвиненията пред DCNEWS, но адвокатът му Слави Димитров заяви:

Вижте обвинението си е обвинение, въпросът е какво стои зад него, тъй като доста неща не са приложени по делото, които са от съществено значение. Дали има изобщо престъпление, защото аз твърдя, че престъпление няма!

На днешното заседание Община Родопи внесе граждански иск за около 575 хиляди лева. Това са сумите от 10% неустойки само за два от договорите с фирми, за които се води съдебния процес.

2 милиона са вредите, които Община Родопи е претърпяла от тези сделки. Вреди, представляващи изплатени неустойки, изплатени лихви за забава, уточни адвокатът на администрацията Нели Симеонова.

Според адвокат Димитров обаче гражданският иск е несъвместим с наказателния процес и давността му е изтекла.

На заседанието се оказа, че един от съдебните заседатели е имал трудово-правни отношения с Община Родопи, докато Шишков е бил кмет и затова той си подаде отвод.

На делото не бе даден ход и за следващото заседание на 8 юни бяха призовани 73-ма свидетели и 4 вещи лица.

Подобни статии

Top