Времето: Валежите намаляват, температурите се покачват

През следващото денонощие времето ще се задържи облачно. Валежите ще продължат , но ще отслабват. В равнината валежите от сняг ще преминат в слаби валежи от дъжд. В Родопите и западните високи полета ще продължи да вали сняг, но ще отслабва. Североизточният вятър ще отслабне, в Източна България и Рило-Родопската област ще е умерен.

Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще се повишат и ще бъдат между 2 и 7 градуса. За Пловдив минимална 0, максимална 4 градуса.

Над планините ще преобладава облачно време и ще превалява сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – временно и силен източен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 0, на 2000 метра – около минус 4 градуса.

Във вторник ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони – слаб дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, а максималните – между 3 и 8 градуса. В сряда вятърът ще се ориентира от запад и дневните температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 7 и 12 градуса. Валежите, в повечето райони, временно ще спрат.

По данни и прогнози на НИМХ количествата на валежите няма да надхвърлят 5 -10 л/кв.м. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

През последното денонощие речните нива в страната като цяло продължиха да се повишават. На места в горните течения на реките се наблюдават спадане и/или задържане на нивата.  В резултат на регистрираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, и оттичането на реките през следващите 1-2 дни все още са възможни повишения на речните нива – главно в долните течения на реките, предупреждават от НИМХ.

 

Подобни статии

Top