Времето: Дъждовно и ветровито, но топло

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Вятърът ще бъде със скорост от 15 до 20 м/ сек., като са възможни пулсации и над 20 метра в секунда.

През деня от северозапад на югоизток с умерен и временно силен вятър ще преминава бърз атмосферен процес, с който в почти цялата страна ще превали дъжд. Привечер облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. На места в Предбалкана стойностите могат да достигнат до 15 градуса, в Пловдив – около 1 градус. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, в Пловдив около 14 градуса.

Атмосферното налягане през нощта ще се понижава, а през деня бързо ще се повиши, но ще остава по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще е предимно облачно. Ще превали дъжд, а над 2000 м – сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен вятър – през нощта от югозапад, а през деня – от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 9 градуса, на 2000 м – около 4 градуса.

По Черноморието ще бъде с разкъсана облачност, която привечер ще се увеличи и вплътни и главно по южните райони ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса, вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6-8 градуса.

В сряда ще има променлива облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд, а с продължаващото понижение на температурите, в планините над 1300-1400 м – слаб сняг. Вятърът ще е от запад, в повечето райони – слаб. В четвъртък вятърът от запад-северозапад временно ще се усили. Ще има повече слънчеви часове, но температурите още малко ще се понижат.

Подобни статии

Top