Времето: Жълт код за дъжд, гръмотевици и вятър в 6 области

времето

Жълт код за дъжд, гръмотевици и вятър в 6 области обяви НИМХ при БАН. Предупреждението за опасно време важи за областите Видин и Монтана, където ще валят интензивни дъждове, Благоевград и Смолян, където дъждовете ще са придружени с гръмотевични бури, а също Хасково и Кърджали, където освен силен дъжд, ще има и силен вятър.

Времето над страната ще бъде облачно и с прекъсвания ще вали дъжд. По-значителни количества валеж се очакват в Северозападна България, както и в крайните южни райони на страната, където вечерта на места ще прегърми. Вятърът през деня ще е от югоизток, ще е до умерен, но в Източна България и южните райони ще е с поривист характер и на моменти ще е силен.

В северозападните и североизточните райони, както и по морския бряг дневните температури ще са по-ниски – между 6 и 11 градуса, докато в останалата, по-голяма част от страната, ще са между 12 и 17 градуса, на места в Горнотракийската равнина и централната част на Предбалкана и до 20 градуса. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса.

За Пловдив се очаква дъждовно време, с минимална температура 7, а максимална 18 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

В планините ще бъде облачно и дъждовно, по билата и върховете често и мъгливо. На височина от около 2000 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 10 градуса, на 2000 м – около 3 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно и главно в часовете преди обяд ще вали дъжд. Ще духа умерен и временно силен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 9-11 градуса. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Подобни статии

Top