Времето: Жълт код за жеги в 20 области, сред тях и Пловдив

Жълт код за опасни горещини обяви НИМХ за 20 области в България. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Сливен и Ямбол. За останалите осем области кодът е зелен.

Днес времето ще бъде слънчево с развитие на купеста облачност в следобедните часове в Родопите и Средна гора. Ще се задържи горещо. Максималните температури ще бъдат между 31 и 36 градуса. За Пловдив до 35 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде идеално за плаж – слънчево, след обяд с характерния морски бриз. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода e около 27 градуса, на север от н. Калиакра – 24-25 градуса.

В планините ще е подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево, след обяд над масивите от Западна България – с незначителна купеста облачност. По високите и открити части ще духа до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26 градуса, на 2000 метра – около 19 градуса.

В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Вятърът временно ще се ориентира от запад. Ще е горещо, с максимални температури между 33 и 38 градуса, по Черноморието – около 30 градуса.

В началото на следващата седмица ще е слънчево и горещо, температурите бавно ще се повишават.

Подобни статии

Top