Времето: Жълт код за сняг и поледица в Пловдивско

Жълт код за сняг и поледица за четири области обяви за днес НИМХ-БАН. Това са областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

През следващото денонощие времето ще бъде облачно с валежи от дъжд в равнината и от сняг в планините. В равнината валежите от дъжд през деня ще се усилват, достигайки количества между 15-20 л/кв.м., а в Хасковска и Кърджалийска област и до 30 л/кв.,м.

В Рило-Родопската област ще има значителни валежи от сняг, образувайки нова съществена снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от североизток и в югоизточните райони ще бъде умерен. Минималните температури ще бъдат между -1 и 4 градуса. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса.

Почти без валежи ще остане в крайните югозападни и североизточни райони. Постепенно вятърът ще се ориентира от североизток-север, като по морския бряг ще бъде умерен до силен. Температурите ще останат без съществена промяна, минималните сутринта ще са между -1 и 4 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

Над планините ще е облачно, а по по-високите части – и мъгливо. Ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен и силен от североизток. Дневната температура на 1200 метра надморска височина ще е около 1 градус, а на 2000 метра – 4 градуса.

В неделя ще преобладава облачно време и все още на места ще има слаби превалявания. В часовете преди обяд в равнините видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в Източна България – умерен, североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

В началото на следващата седмица облачността над страната ще се разкъса, на места – и ще намалее до слънчево време. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър. Ще има слабо повишение на дневните температури.

Подобни статии

Top