Времето: Застудяване и валежи

Застудяване и дъждовно време ни очаква днес. През първата част от деня дъжд ще вали главно в югоизточните райони. В западните и централни райони валежите ще спрат. От северозапад с умерен до силен вятър ще нахлува студен въздух и ще понижава дневните температури, които към 14.00 часа почти няма да се различават от сутрешните температури. В следобедните часове валежите и в югоизточните райони ще спрат. Късно вечерта в сряда в западните райони отново ще завали дъжд като валежната зона ще се премества на изток и валежите ще се усилват. Вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще нахлува още по-студен въздух.

Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. За Пловдив минимална температура 10, максимала – до 14 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде около и малко по-високо от средното за месеца.

В планините застудява. Температурите ще се понижат с около 5-7 градуса. Ще е облачно, по билата мъгливо, в Централна и в Източна Стара планина, както и в Родопската област – все още с превалявания от дъжд, над 2100-2200 м – от сняг. Във високите части вятърът ще е предимно умерен от северозапад. Температурата през деня на 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 м – около 4 градуса.

По Черноморието ще е ветровито, с умерен северозападен вятър, ще е предимно облачно и през по-голямата част от деня ще превалява. Максималните температури ще са около 13-14 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 16-18 градуса.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от североизток. Понижението на температурите ще продължи. Ще бъде облачно, ще завали дъжд. На повече места и по-съществени по количество ще са валежите в Южна, а привечер и през нощта срещу петък на места и в Източна България.

През деня в петък валежите ще отслабнат, в Северна България ще спрат и облачността там временно ще се разкъса. Температурите ще се задържат малко по-ниски от обичайните за втората половина на октомври – минималните – между 5 и 10 градуса, максималните – между 9 и 14 градуса.

Подобни статии

Top