Времето: Захлаждане с валежи, гръмотевици и градушки

2013-04-30 15.52.51

Днес времето ще се определя от преминаващ студен фронт. От сутринта от запад ще настъпи заоблачаване, което бързо ще обхване целият район на Южна България. Преминаването на студеният фронт ще бъде съпроводено с краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Около обяд фронтът ще премине през Рило-Родопската област, в следобедните часове в централните райони на Тракийската низина и Родопите, а привечер ще обахване югоизточните райони. Преди полунощ процесът ще утихне. На места валежите ще бъдат интензивни и значителни като количества. Възможни са и градушки.

С преминаване на студеният фронт вятърът ще се ориентира от северозапад и ще нахлува по-студен въздух. Температурите ще се понижат. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса,като по-високи ще бъдат в югоизточните райони. За Пловдив минимална 16, максимална 26 градуса.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

Над планините облачността ще е значителна, купесто-дъждовна, и ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията през втората половина от деня, а по-значителни – в Родопите. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части – до силен, вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра – около 13 градуса.

В петък ще бъде по-хладно. Ще се понижат и сутрешните температури, а максималните в повечето райони ще са между 22 и 27 градуса. Сутринта все още в отделни райони на Източна България и в планините ще превалява, с тенденция през деня валежите навсякъде да спрат.

Облачността ще е променлива, над по-голямата част от страната намаляваща до слънчево. Вятърът ще е слаб, в източните райони ще се ориентира от север-североизток – умерен.

В събота повече слънце ще има преди обяд. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в Западна България, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Минимални температури – между 10 и 15 градуса, максимални – между 20 и 25 градуса.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top