Времето: Идва арктически студ

Жълт код заради много ниски температури и силен вятър е обявен за последния ден на 2015 г. – 31 декември. В Западна и Централна България кодът е в сила заради опасно ниски температури, които през цялото денонощие ще са отрицателни. В 8 области на Източна и Южна България ниските температури ще са придружени от бурен вятър, който ще засилва усещането за студ.

Това са областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области силният северен вятър ще бъде със средна скорост около 10-14 м/сек и пориви до 18-22 м/сек, съобщава НИМХ.

Днес от североизток със силен вятър ще нахлува студен въздух. Ще бъде много студено. Минималните температури ще бъдат между -12 и -7 градуса. През деня времето ще бъде слънчево с разкъсана облачност. Максималните температури ще бъдат между -8 и -3 градуса. За града под тепетата минимална температура -8, максимална -4, уточняват от НИМХ – Пловдив.

Почти седмица на сух студ, в която дори и дневните температури ще са под нулата започва от днес, предупреждават синоптиците. Това са т.нар. „ледени дни“ и те ще се задържат до към 4 януари.

Особено студено ще е нощем, като на места температурите ще падат и под минус 15 градуса.  Ясно и много студено ще бъде и в новогодишната нощ, затова, ако празнувате на открито, непременно се облечете топло, с шапки, шалове и ръкавици, съветват метеоролозите.

В следващите 2-3 дни е възможно на места да прехвърча сняг, но няма да се натрупа покривка.  До 4 януари времето ще е студено заради арктически циклон, но след това той ще бъде изместен от последствията на огромен антициклон, настанил се над цялото Средиземноморие. Това ще донесе много динамично време на Балканите като между 6 и 9 януари се очаква да настъпи относително затопляне, особено в Южна България.

Към средата на януари също се очаква динамично време с превалявания от дъжд и сняг. По-сериозни валежи от сняг синоптиците очакват след 10-13 януари.

Подобни статии

Top