Времето: Оранжев код за дъжд в 5 области

Марица е далеч под критичното ниво

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ през нощта и утре ще има валежи от дъжд, по високите полета и в Предбалкана – сняг. На много места, особено в Югоизточна България, валежите ще са интензивни. Утре след обяд от запад валежите ще спират. Сумарно за денонощието очакваните количества ще са от 5-10 л/кв.м, в северозападните райони до 30-40 л/кв.м. В Родопската област и югоизточните райони – до 50 -60 л/кв.м.

Ще бъде ветровито, но през деня в по-голямата част от страната вятърът ще отслабва. В Югоизточна България вятърът ще е силен от юг-югозапад и там ще е най-топло, с максимални температури до 13-15 градуса. В останалата част от страната температурите ще достигнат до 4-9 градуса. Минималните сутринта ще са между 0 и 5 градуса, в югоизточните райони до 9 градуса. За Пловдив минимална 2, максимална 12 градуса.

През нощта срещу понеделник ще превалява главно в югоизточната половина от страната – 5-10 л/кв.м, но локално и до 20-25 л/кв.м. В понеделник ще вали на повече места в същата област, но по-слабо – предимно от 2-10 л/кв.м. В планините ще вали сняг, във високите западни полета и Предбалкана дъждът също ще преминава в сняг.

През нощта срещу вторник ще превалява в цялата страна, в Западна и Северна България – предимно сняг, с количества – до 5 л/кв.м,ю в Югоизточна – дъжд – 5-10 л/кв.м. Във вторник в източната половина от страната – дъжд и сняг до 2 л/кв.м, в Родопите – 2-10 л/кв.м.

В планините ще има значителна облачност с валежи от сняг, под 1200 м от дъжд и сняг. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 м до 4 градуса, на 2000 м около минус 1 градус.

През последните 24 часа колебанията на речните нива в Дунавския басейн са -3/+9 см., в Черноморския басейн реките са се понижавали или са се задържали.Повишения са регистрирани в Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн: при измервателни пунктове по притоците на р. Марица с до +24 с. (р. Чепинска, р. Въча, р. Чепеларска), в поречие Арда с до +30 см при с. Вехтино и във водосборите на реките Места и Струма, съответно с до +52 см. при с. Вехтина и с до +30 см. при с. Лебница.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.  Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и за Тунджа при Елхово.

В периода 01-05 февруари „Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа“ показва, че ще бъдат достигнати оранжевия и червения праг на предупреждение, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.

 

Подобни статии

Top