Времето: Оранжев код за жега в Пловдив и още 20 области

gradina (31)

Оранжев код за опасни горещини е обявен за 21 области в страната за днес, съобщиха от НИМХ към БАН. Жегата ще продължи още десетина дни – до края на месеца и в първите дни на август.

Днес ще преобладава слънчево и горещо време. В следобедните часове ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 33 и 39 градуса. За Пловдив – до 36 градуса.

И в четвъртък у нас отново ще нахлува с няколко градуса по-гореща въздушна маса от Северна Африка. Оранжев код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. В тези области максималните температури ще достигнат от 36 до 40 градуса.

Жълт код за високи температури е в сила за останалите шест области – София-град, София-област, Перник, Смолян, Бургас, Варна, Добрич. Очаква се температурата в тези области да достигне 34 – 36 градуса. По морския бряг максималните температури ще са между 28 и 30 градуса.

От петък от северозапад ще проникне малко по-прохладен въздух. Температурите ще се понижат от интервала 36-42 градуса до по-поносимите стойности от 31 до 36 градуса.

В първите дни на август температурите, макар все още над обичайните, ще бъдат по-близки до тях.

От четвъртък, с проникването на по-хладния и влажен въздух, ще се образуват условия за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Тези явления няма да бъдат повсеместни, нито дори достатъчно масови – на не повече от 20-30 на сто от територията на страната, основно в наветрените планински части, както и в някои места на Централна Северна България.

Времето остава подходящо за туризъм, но при нахлуването на североизточния вятър, морското вълнение ще се усили.

В планините от петък до неделя на места ще превали и прегърми, но дори след понижението от утрешните 27-29 градуса на 1200 метра, температурите ще останат сравнително високи.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top