Времето: Отрицателни темепрератури и хапещо слънце

Студено време с отрицателни температури в цялата страна, предвиждат синоптиците за днес. За областите в северната част на страната и високите котловинни полета на Западна България е в сила оранжев код, а за повечето области в Южна България, както и по Черноморието – жълт, съобщава НИМХ към БАН.

Оранжев код е обявен за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Шемунска, София-град, София-област, Перник и Кюстендил.

Жълт код е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска, Добричка.

Времето днес ще бъде слънчево, с разкъсана облачност. В сутрешните часове и през деня ще бъде много студено. Слаб вятър от север-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса. Максималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градуса. За Пловдив минимална температура -11, максимална 1 градус.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по високо от средното за месеца.

Над планините ще бъде предимно слънчево, студено и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 9 градуса, на 2000 м – около минус 15 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се появи слаб северен вятър. Максималните температури ще са между минус 2 и 2 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 4-6 градуса

И в неделя ще бъде почти тихо и студено. На много места в Северна България и по високите котловинни полета на Западна отново минималните температури ще са около и под минус 15 градуса, в отделни райони – до минус 20 градуса. Дневните също ще остават отрицателни, най-ниски ще са по поречието на Дунав, където ще има ниска облачност или мъгла; в останалите райони ще бъде предимно слънчево.

В понеделник облачността ще се увеличи и след обяд и през нощта срещу вторник на места ще превали слаб сняг. Ще се появи слаб северозападен вятър.

Подобни статии

Top