Времето: Променлива облачност и слаби валежи

Днес в Пловдив ще преобладава слънчево време с разкъсана облачност. Около и след обяд облачността временно ще се увеличи. Ще духа слаб североизточен вятър, съобщават от НИМХ-Пловдив.

В Североизточна България ще има слаби валежи, предимно от сняг, в югозападните райони – от дъжд и сняг. Слаб дъжд ще превали и на места в югоизточните райони. Вятърът ще е слаб от север, в Източна България до умерен от северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, а максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. За Пловдив минимална 0, максимална 9 градуса.

Количествата на валежите ще бъдат от 1 до 5 л/кв.м. – в североизточната част  от дъжд и сняг, а в югоизточните райони от  дъжд. В югозападните райони ще превалява дъжд, примесен със сняг, в планините от сняг с количества от 2-3 л/кв.м до 5-10 л/кв.м.

Температурите ще се понижат. Минималните ще са между минус 3° и 2°, максимални между 4° и 9°.

Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за март.

В планините ще има значителна облачност. Ще превали сняг. Вятърът по високите части ще е умерен от северозапад. Максимална температура на 1200 метра минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

В четвъртък ще превалява в Западна и Централна България, почти без валежи ще остане в източните райони. В по-голямата част от страната очакваните  количествата ще са 3-5 л/кв.м, в Предбалкана и Рило-Родопската област от 5-10 л/кв.м, в отделни райони до към 15 л/кв.м.

В петък валежите ще обхванат и Източна България, но в западните райони ще спрат. В Централна България количества от 1-3 л/кв.м, в Източна България от 3-10 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се повишили, вследствие на частично снеготопене и/или регистрирани валежи.

 

Подобни статии

Top