Времето: Силен вятър в 22 области, в Пловдив по-тихо

vreme prolet6

 

Жълт код за силен вятър обяви НИМХ към БАН за днес за 22 области в страната. Само в шест от тях, включително и Пловдив, времето ще бъде по-тихо и кодът е зелен. Жълтият код ще важи за Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас. В тези области ще духа южен вятър – умерен и силен с пориви до 20-24 м/сек.

Започналото увеличение на облачността от запад днес постепенно ще обхване централните и източни райони. Около и след обяд вятърът от югозапад ще се усили, най-вече в югоизточните райони. Преди полунощ в централните и западни райони вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува по-хладен въздух. В следобедните часове най-напред в Рило-Родопския масив, а по-късно в целия район на Родопите ще завали дъжд. През нощта дъждът ще обхване и централните райони, като валежите ще се усилват.

Минималните температури ще бъдат между -2 и 3 градуса. Максималните стойности ще варират между 11 и 16 градуса. За Пловдив минимална температура 0, максимална 15 градуса.

В планините ще бъде предимно облачно и доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – ураганен югозападен вятър. След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, над около 2000 метра сняг. Вечерта, с нахлуването на студен въздух, границата на снега значително ще се понижи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но след пладне облачността ще се увеличи. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top