Времето: Сняг и виелици, оранжев код за Пловдив

Оранжев код за сняг и вятър е обявен за Пловдив и други 15 области в страната за днес. Кодът е валиден също за областите Плевен, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат.

Днес температурите ще продължат да се понижават и стойностите им вече ще бъдат отрицателни, а валежът навсякъде ще е от сняг. Снежната покривка ще бъде значителна в планинските райони и Родопите. Вятърът ще се ориентира от север-североизток. Вечерта валежите ще намаляват и към полунощ ще спрат. Температурите ще са отрицателни – между минус 10 и минус 5 градуса.

В Пловдив минималната температура днес ще бъде -3 градуса, а максималната около 0.

Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област – значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части – силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 4 градуса, на 2000 м – около минус 8 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6 и 12 градуса. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода – между 8 и 9 градуса.

В понеделник ще е доста студено, в източните райони все още и ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби.

Във вторник ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад.

Подобни статии

Top