Времето: Топло, с температури до 20 градуса

Утре до обяд ще времето ще е слънчево с разкъсана облачност. След обяд облачността ще се увеличава и вплътнява. Привечер от юг-югозапад ще  започне да вали дъжд и през нощта на места в южните райони от страната валежите ще са значителни по количество – между 20 и 30 л/кв.м. В планините вятърът ще е с посока от юг-югозапад, температурите до около 2200 – 2500 м ще са положителни и в районите с валежи от дъжд снеготопенето ще е интензивно. До сутринта в петък превалявания ще има в много райони. По-съществени ще са валежите в южните и източните райони и в петък преди обяд  до 10-15 л/кв.м , след това временно ще отслабнат.

Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса. Максималните ще бъдат между 15 и 20 градуса. За Пловдив минимална 8, максимална 18 градуса.

До обяд над планините ще преобладава слънчево време. След пладне облачността от юг ще се увеличава и до вечерта, главно в Рило-Родопския масив ще завали дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин сняг. Ще духа до умерен вятър от южната четвърт. Дневните температури ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 10 градуса, а на 2000 метра – около 4.

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и прогнозирани валежи.

За река Марица се очакват повишения в целия водосбор, като повишенията в северните притоци на реката ще са вследствие на снеготопене. По-значителни повишение са вероятни по родопските й притоци, като резултат от комбинираното действие на снеготопене и прогнозирани валежи.

Подобни статии

Top