Връчват литературни награди в ПУ

Притискат теолози от ПУ да се преместват в Духовната академия в Пловдив

Обявяването на резултатите и връчването на наградите от литературния конкурс на вестник „Пловдивски университет“ ще се състои на 30 май 2016 г. от 18 часа в 6 аудитория на Ректората.

Журито, което бе в състав: Тильо Тилев – главен редактор на вестника, доц. д-р Николай Нейчев и гл. ас. д-р Гергина Кръстева – литературоведи от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, определи кои от участниците в двата раздела (поезия и проза) да бъдат отличени.

В конкурса,  който се провежда ежегодно около 24 май, могат да участват всички студенти и докторанти от Университета.

По същото време ще бъдат връчени и наградите от конкурса за превод от славянски езици, организиран от Филологическия факултет.

Тази година специален гост е  канадската поетеса Клодин Бертран, която е новият „Доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“.

От 1998 г. беше създадена традицията един писател, предимно от възпитаниците на ПУ, да се избира за „доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“. Той произнася и академично слово, посветено на литературата.

Досега с това почетно звание са удостоени Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев.

Клодин Бертран e родена в Монреал, Канада. Съвременна канадска поетеса и преподавателка по френска литература. Завършва Университета на Квебек в Монреал с магистърска степен по френска литература. В същия университет завършва и журналистика и кинематография. Преподава френска литература и комуникации в Колежа на Розмон от 1973 г. до 2010 г.  Има публикации на стихове в различни литературни списания и вестници в Канада, като Monréal now!, La Nouvelle Barre du jour, Les Écrits, Possibles, Rampike, Moebius, Estuaire, Écritures, Tessera, Bacchanales и Acte Sud.

През 1981 година основава литературното издание Arcade (Аркада), едно уникално издание на френски език, посветено на творбите на жени, което ръководи до 2005 година. Публикува стихове и във френски издания като Le Jardin d’Essai, Travers and Pourtours. През 1996 година е финалист на Голямата Награда на Съвета на изкуствата в Монреал за цялостна литературна и културна дейност, през 1998 получава наградата на Съюза на канадските писатели за стихосбирката си „Вътрешна любовница“.  За стихосбирката си „Тяло на показ“  е наградена с голямата международната награда за поезия „Тристан Цара“.  През 1997 година е лауреат на почетното звание „Заслужила дама на културата“ и получава златен медал от Министерството на културата.

Автор е на десетки стихосбирки, между които са „Скитащ идол“ (1983), „Памет“ (1985), „Тяло на показ“ (2001, получила наградата „Тристан Цара“), „Диви камъни“ (2005), „Последната жена“ (2008, преведена на английски и чешки език) и други. 

Подобни статии

Top