Връчват наградите „Христо Г. Данов“

Националните литературни награди на името на Христо Г. Данов ще бъдат връчени днес следобед в 17.00 часа в къщата-музей „Христо Г. Данов“. Наградите се присъждат за  принос в българската книжовна култура.

Националната награда е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Наградата се присъжда традиционно ежегодно по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов. Журито, състоящо се от трима представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и шестима специалисти в областта на книгата и литературата, ще избере най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“ непосредствено преди самата церемония. Съгласно статута, наградените получават статуетка, изработена от скулптора Диана Райнова, диплом и парична сума.

Веднага след връчването на наградите, 18.00 часа в Постоянната експозиция „Златю Бояджиев“ Михаил Неделчев ще представи „Сенки на ангели“ – стихове от режисьора Николай Ламбрев – Михайловски. Каня неговите приятели и почитатели на това представяне. От 20.00 часа е следващият концерт от Международния фестивал на камерната музика в Етнографския музей – Harrington String Quartet.

 

Подобни статии

Top