Връщаме часовниците с час назад точно в 4:00! - DC news

Връщаме часовниците с час назад точно в 4:00!

Тази нощ преминаваме към зимното часово време. Връщането към астрономическото часово време ще стане в 4.00 ч. на 26 октомври, припомнят от Българския институт по метрология.

Не забравяйте тогава да върнете часовниците си с един час назад! Най-добре го направете преди да си легнете, за да не се чудите на сутринта защо никой друг, освен вас, не е станал!

И ако се чудите на кой му е хрумнала идеята стрелките на часовника да се разхождат с час напред, а после назад през пролетта и есента – американците са виновни за това. И по-точно един от техните учени, дипломати и изобретатели – Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

Но идеята не е приложена за първи път от САЩ, а от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г., а Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време едва през 1979 г. Оттогава и ние българите правим упражнението със стрелките всяка година. И ежегодно, поне седмица-две след това, всички се опитваме да настроим вътрешния си часовник към новото време.

А всичко се случва, за да се спести от свещи, електроенерия и за да се осигури повече светлина на хората.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят – Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Снимка: chasovnicite.com

Подобни статии

Top