Връщането на часовника с един час намалява риска от инфаркт

chasovnik

През изминалата нощ се върнахме към астрономическото време. След 4:00 часа сутринта преместихме стрелките с един час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март 2016 г.

Преместването на стрелките с час назад, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес, съобщава БГНЕС.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Както и при много други случаи обаче, учените не са едно мнение. Други изследователи твърдят, че с връщането на часовниците рискът от инфаркт скача.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Един коментар

Top