„Всичкоядецът“ гостува в Пловдив

Представлението „Всичкоядецът” гостува тази вечер от 20:00 часа в Галерийно пространство на eXAF, Пловдив, бул. „Руски“ №89.

„Всичкоядецът“ е по текст на Мирослав Христов, режисьор на постановката е Ани Васева, художник  – Георги Шаров, а звукът е дело на ДатаТранспортер. В спектакъла участват  Галя Костадинова и ДатаТранспортер.

„Всичкоядецът“ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници.

„Всичкоядецът“ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

 „Всичкоядецът“ е фигура на човека, който няма профил, пол и индивидуален образ. Той е централен гестус на консумацията в съвременния свят (или съвкупност от жестикулации и думи), който е взет като изходна точка при опит за разбирането какъв е този човек, който се стреми страстно към един „по-добре изяден свят”. Галя Костадинова го превръща в непосредствено, екстремно физическо присъствие. Трудна актьорска работа.

Виолета Дечева, вестник „Култура“

Дали това е „Всичкоядецът“ – този въпрос, разбира се, никога не би могъл да получи категоричен отговор в постановка на Ани Васева. Отказът от крайно значение, отхвърлянето на едно последно решение – това е силен концептуален жест, който на смислово ниво се оглежда в несигурността на персонажа, в непрестанното му двоене, а на нивото на формата контрастира с абсолютната прецизност на техниката, с виртуозността на изпълнението.

Моника Вакарелова, „Литературен Вестник”

Представлението се осъществява от сдружение „Плюс”, METHEOR, the fridge и театрална работилница Сфумато с финансовата помощ на Министерство на културата в България.

Ани Васева е театрален автор и режисьор. Тя е принадлежaща към новото поколение в българското сценично изкуство, което е космополитно, независимо от граници, универсално. Такива са й нейните спектакли. Между най-познатите й спектакли са „Пиеса за умиране“ (2010), „Франкенщайн“ (2011), „Всичкоядецът” (2012), „Фаетон: изверги“ (2013).

Подобни статии

Top