Всяка втора годишна декларация в НАП-Пловдив е електронна

Ръст в ползването на електронните услуги при подаване на годишните данъчни декларации отчита териториалната дирекция на НАП в Пловдив след приключване на тазгодишната данъчна кампания.

Всяка втора декларация е подадена по интернет, като най-силно това се забелязва при дружествата. От общо приети 45 621 декларации за корпоративни данъци, над 33 000 са пуснати онлайн. Едва 12 400 фирми са посетили на място Агенцията или пощите, за да декларират лично резултатите от дейността си.

Още 18 625 декларации, но за данъци върху доходите на физически лица, също са подадени по интернет – с персонален идентификационен код или с електронен подпис. 20 600 клиенти са дошли лично в НАП Пловдив, а малко над 6 000 са избрали пощенски оператор.

Издаването на персонален идентификационен код (ПИК) става безплатно в произволно избран офис на приходната администрация, напомнят от Националната агенция за приходите в Пловдив. С него клиентите на НАП могат да подават годишната си данъчна декларация, но ползват и ред други услуги: да проверяват осигурителния си доход; да получават информация за сумите, преведени към фонда им за втора пенсия; да получават данни за декларираните им пред НАП трудови договори; да разберат колко са непогасените им задължения; да подават всички видове данъчни и осигурителни декларации, както и искане за издаване на документ.

Подобни статии

Top