Втори референдум за брекзит няма да има

Правителството на Великобритания официално отхвърли петицията за провеждане на втори референдум за оставане в Европейския съюз, пише „Индипендънт”, цитиран от btv.

Онлайн документът беше подписан от повече от 4,1 млн. души, след като станаха ясни резултатите от историческия вот. Това е петицията с най-много подписи откакто правителството въведе процеса на собствената си уебстраница през 2011 г.

В официално писмо британското външно министерство посочва, че 33 млн. души са се произнесли и „тяхното решение трябва да бъде зачетено”. „Сега трябва да се подготвим за излизане от ЕС”, допълват в писмото.

Петицията призоваваше правителството да анулира вота в полза на брекзит, тъй като резултатите не бяха категорични, а с разлика само 4% между „да” и „не”. В писмото от британското външно се посочва, че при гласуване на закона за провеждане на референдуми не е опоменат конкретен резултат, при който трябва да се анулира даден вот и поради тази причина втори референдум е немислим.

„Както министър-председателят и правителството поясниха преди провеждане на референдума, това е решение е много важно и то трябва да бъде уважено. Правителството на Великобритания е твърдо решено да осигури възможно най-добрия изход от ЕС”, пише още в писмото.

Въпреки невъзможността за провеждане на втори референдум, голяма част от британците смятат, че такъв трябва да се проведе, но когато Великобритания договори условията за излизане от ЕС. Тогава тези условия ще бъдат гласувани на референдум и ако хората решат, че те не са добри, правителството трябва да направи всичко възможно да остане в ЕС.

Не искаме „щедра сделка” между британците и ЕС

Жителите на четири европейски държави са против да бъде проявявана щедрост при предоговарянето на отношенията между Великобритания и ЕС.

Германия, Швеция, Франция и Финландия са противници на „щедрата сделка”, с която да бъде отчетена ролята на Великобритания като съсед и „важен търговски партньор”.

Най-яростни противници са германците и французите, като почти половината от тях са съгласни Великобритания да продължи да се възползва от свободната търговия, но само ако бъде позволено на граждани на ЕС да живеят и работят на Острова.

Подобни статии

Top