Въвеждат метода „Монтесори“ в пет пловдивски детски градини

Пловдив е първата община в България, която въвежда иновативният метод за предучилищно обучение – „Монтесори“.

Макар да е познат вече цяло столетие, този начин на обучение все още е иновативен и тепърва придобива популярност в нашата страна. Към момента методът „Монтесори“ се предлага у нас само в частни детски градини и учебни заведения.

В България едва осем педагози притежават световно признати дипломи за прилагане на метода „Монтесори“, като четирима от тях са пловдивчани.

Още в края на тази година методът на Мария Монтесори ще заработи в пет детски градини в града – „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Буратино“,  „Велимира“ и „Мир“. За целта в момента 25 пловдивски преподаватели преминават през обучение по иновативния метод.

Първоначално групите ще са само десет и ще включват от 20 до 25 деца, като месечната такса няма да се промени, както и правилата за записване. Родителите ще избират по кой метод да бъдат обучавани децата им, като в системата за записване в конкретните детските градини новият метод ще бъде специално обозначен.

Планът на община Пловдив включва до 2017 г. този метод да обхване всички детски градини в града. Затова още тази есен се планира втора група педагози да започнат обучение по „Монтесори“ – заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

В основата на този метод стои мотото – „Помогни ми, за да си помогна сам“. Уважение към личността, честност, разбиране, спокойствие, хармония на детето с околния свят и вярaта в стремежа на човека към доброто и свободата – това е принципът на обучението на италианката Мария Монтесори.

Снимка: montessori-plovdiv.com; DCNEWS

Подобни статии

Top