Въжен мост в Косово опасен, забраняват ползването му

Табели с надпис „Преминаването забранено” ще бъдат поставени от двете страни на пешеходното съоръжение в землището на Косово.

Комисия е преценила, че мостът преди разклона за асеновгрдското село е в изключително лошо техническо състояние. Носещата конструкция е силно изгнила, нарушена е настилката, металният парапет е корозирал. Затова се налага съоръжението да бъде премахнато и достъпът на граждани да бъде забранен.

Мостът в Косово води до каптаж, който снабдява една част от Нареченски бани с вода. 4-ри въжени съоръжения са проверени и в курортното селище. Те са в сравнително добро състояние, каза за DCNEWS главният експерт в дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” Мая Василева.

Налага се подмяна на пешеходната настилка единствено на моста в квартал „Наречен”, която на места е прогнила. 7 са въжените съоръжения на територията на община Асеновград, които се нуждаят от ремонт и реконструкция, показва експертната оценка.

Подмяна на вертикални връзки и обработване на металните части против корозия са основните препоръки, описани от общинската комисия. Предписанията са в сила и за единственото въжено съоръжение в града, в района на мелница „Никола Панайотов”.

Мостът обаче не е опасен за пешеходци, каза още Мая Василева. Цялата преписка по проверката на въжените мостове в общината е изпратена на Районна прокуратура-Асеновград.

Подобни статии

Top