"Възвисяване" навръх Деня на будителите в Пловдив - DC news

„Възвисяване“ навръх Деня на будителите в Пловдив

Милен Русков се срещна с публиката си

Среща с носителя на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. Милен Русков получиха пловдивчани като подарък за Деня на народните будители. Четящи и пишещи се събраха в клуб „Библиотеката” снощи, за да поговорят с автора на най-успешния съвременен български роман „Възвишение”.

Задушевната атмосфера и приятелското отношение от страна на автора провокира присъстващите да зададат множество въпроси. Милен Русков даде отговор на всички питания на публиката и дори сподели историята около създаването на романа. Оказа се, че първоначалната му идея била да създаде текст за пребиваванетпо на английските романтици в Италия. Един ден, докато се разхождал в родния град на баща си Котел, минавайкки покрай старото Галатанско училище, Русков изведнъж спира погледа си върху надписа, който стои над вратата: „Помогни ми да те възвися”. Това е и момент на творческо „осъзнаване” за писателя и той решава, че не е нужно да търси романтическата история на другия край на света, а да разкаже българската. Творецът започва усилено да проучва детайли около Възраждането, прочита в оригинал Раковски и Берон, и получава вдъхновение да започне работата около книгата.

„Възвишение” до голяма степен съдържаше елемент на риск. Можеше да се получи, а можеше и да не се получи.”, сподели писателят пред публиката. Липсата на финансови средства е може би най-трудния момент по време на творческия процес и автора дори се принуждава да прекрати писането за една година. По време на паузата, Русков се връща към преводаческата дейност, за да събере достатъчно пари, с които да завърши романа.

Някак скромно и между другото Милен Русков сподели, че се радва на успеха на „Възвишение” и на ласкавите отзиви, които получава за работата си. Доволен е и, че читателите разбират книгата и езика й, което свидетелства за способността на литературата да общува с хора от различни възрасти и социални групи.

„Възможно ли е Възвишение в наши дни?“ – „Разбира се, че е възможно, но дали и кога ще се възвисим нравствено и морално, е въпрос, който всеки трябва да реши сам за себе си. Човек може да постигне всичко, трябва само да работи усилено и вдъхновено за това“, сподели творецът. По-рано същия ден Милен Русков посети ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, където се срещна с възпитаници на елитното училище. Авторът сподели, че учениците са му задавали различни въпроси, свързани не само с процеса около създаването на „Възвишение”, но и със самия живот.

 

 

Подобни статии

Top