Възраждат музейна експозиция на виното в Асеновград

vino

Процесът на производство – от засаждането на лозите до приготвяне на виното е идеята, която искат да възродят от Историческия музей в Асеновград. Музейната сбирка дълги години е съхранявана в приземния етаж на Етнографската къща.

На практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете“, която е реституирана на собствениците, припомни директорът на музея Иван Дуков. В момента експонатите се преглеждат, предстои да бъде изготвен и проект за начина им на експозиция.

На практика ще бъде използвано цялото пространство на Етнографската къща, включително и прилежащите дворни части. За целта в края на миналата година са отделени средства за ремонт на външната фасада на сградата.

Асеновград има големи традиции във винопроизводството, на територията на общината има много частни винопроизводители, дейставащ е и завода за вино в града. Асеновград е прочут и със своята Станимашка малага.

Затова, в чест на нейния създател първите посетители на експозицията се очаква да бъдат през септември. Тогава в Асеновград ще честват и 130 години от рождението на видния винар Аристи Чорбаджака.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top