Възрастни играят „Не се сърди човече“ в Цар-Симеоновата градина

Празник на възрастните хора организира Българския червен кръст в Пловдив днес.  Тази година мотото за отбелязване на празника е „Устойчиво и пълноценно включване на възрастните хора в градската среда“ и  е посветен на увеличаващия се брой възрастни хора в градовете по цял свят. В тази връзка ООН призовават към изграждане и адаптиране на градската среда към нуждите на възрастните хора и осигуряване на тяхното благосъстояние, в това число безопасни домове, достъп до  услуги, архитектурна среда.

Част от празника е и Националната кампания “SOS! Час внимание”. Инициативата, която се осъществява вече трета година в областта, включва над 3000 души и ще търси доброволци и за Пловдив. Инициативата ще обиколи всички райони на града.

“SOS! Час на внимание” е кампания, която цели да ангажира всеки, който има възможност и добра воля да се включи в ежемесечните акции на БЧК. Доброволците гостуват на самотните възрастни хора, разговарят с тях, изслушват и им помагат в домакинството.

Освен към доброволци, кампанията “SOS! Час на внимание” е отворена и към големите фирми и компании, които могат да се включат в нея, чрез ангажиране на своите служители в доброволчески дейности.

По този повод днес в 11.00 часа, в Цар-Симеоновата градина, доброволци ще прекарат няколко часа с възрастни хора, ще разговорят с тях, а тези, които желаят, ще могат да измерят кръвното си налягане.

Около фонтана „Деметра“ ще има няколко арт работилници, в които сръчни баби ще правят оригами, ще играят „Не се сърди човече“, ще рисуват с ориз. Ще бъде обявен и конкурс за най- добра детска рисунка на тема „Моите баба и дядо“.

 

 

Подобни статии

Top