Възстановяват Мулдавския манастир, пари има

До края на годината трябва да бъде възстановено северното крило на манастира „Света Петка”. Вече пета година се събират средства за ремонт на изгорелите монашески килии и библиотеката. На 3 октомври 2010-та година вечерта пожар унищожи част от манастира край асеновградското село Мулдава.

От тогава тече и кампания по набиране на пари за изграждане на изгорялото крило.Оказва се, че от ремонт се нуждае и манастирската църква.

От две години фасадата се руши, а влага унищожава стенописите. Нужно е да бъде изградена дренажна система, която да отвежда водите, които избиват под манастирския комплекс, разказа игуменката майка Юлита.

Трудните условия за достъп обаче спират строителите. Пътят е дълъг около 3 км, теренът е много тежък и непроходим за автомобили, допълни тя. Доброволно се събират и пари от граждани. Още тази неделя стотици, събрали се покрай манастирската стена, направиха дарение.

Повод да посетят обителта беше традиционният поход в памет на Васил Левски. Вече повече от 40 години, дни преди гибелта на Апостола, манастирът е място за поклонение и спомен за великото дело на Йеродякон Игнатий. В двора на „Света Петка“ има скривалище като се предполага, че вероятно там се е крил Левски.

Възпоменателните церемонии в памет на Апостола ще продължат и на 19 февруари, с митинг и поднасяне на венци пред паметника в двора на ОДК „Васил Левски“.

В проявата ще участват представителни военни части, самодейци от читалище „Родолюбие“ ще изпълнят литературна програма, а слово за живота и делото на Левски ще изнесе учителят по история в ОУ „Ангел Кънчев“ Милко Атанасов. Вижте атмосфера от традиционния поход-поклонение до манастира „Св. Петка Мулдавска”.

Подобни статии

Top