Възстановяват хоризонталната маркировка в Асеновград

Рехабилитирането на пешеходните пътеки в Асеновград ще започне вероятно след месец, когато метеорологичните условия са по-благоприятни, каза кметът на града д-р Емил Караиванов.

В момента голяма част от съществуващите „зебри“ са заличени, а това създава предпоставки за инциденти, коментират граждани. Задача на Комисията по безопасност на движението е да опише критичните пътни участъци и липсващата хоризонтална маркировка.

Тече и процедура по възлагане на поръчката. Общинската комисия трябва да реши дали да се премахне кръговото движение в района на кооперативния пазар в града. Темата за „отпушване“ на зоната се коментира вече няколко години, а граждани настояват общината да вземе бързи мерки за облекчаване на движението там.

„Час пик“ в Асеновград никога не е имало, реагира преди време и общинският съветник от ПП „Зелените” Дамян Борисов. Сега колони от автомобили задръстват участъка още от разклона за ул. „Васил Левски” не само във времето след 17 часа.

Разгледан е и вариантът да се изтеглят „зебрите“, да се регулира пешеходното движение със светофар, а диаметърът на колелото да се намали. Причината градската управа да не бърза с крайно решение за премахване на колелото е предстоящата реализация на плана за воден цикъл на Асеновград.

„През района преминава маршрутът на линейната инфраструктура, свързана с подмяна на водопровода и канализацията. И ако сега направим генерални ремонти, не е удачно след една или две години отново да разкопаем на същото място. Затова не бързаме, за да не става излишно двойно финансиране“, посочи кметът Емил Караиванов.

Предстои остойностяване на двата проекта, след което Комисията ще вземе решение кой е по-удачния за реализация вариант. Първите кръгови движения в града се появиха още в мандата на Кирил Трендафилов. С пари от общинския бюджет бяха реализирани колелото на бул. „България” и ул. „Марица”, и до старата пловдивска автогара.

Направата на кръгови движения продължи и при кмета Христо Грудев, когато се направи реконструкцията в района на църквата „Свети Атанасий”, пазара за плодове и зеленчуци и на кръстовището, познато като Горноводенския път.

Подобни статии

Top