Вълчан Петров с подарък за Тотев (СНИМКИ)

DSC_6722-1280

Първият носител на новоучредената „Награда на кмета“, известният български художник  Вълчан Петров, заедно с председателя на Дружеството на пловдивските художници – Снежана Фурнаджиева, гостуваха на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

По време на срещата, състояла се в представителната зала на общината, двамата творци изказаха благодарността си съм кмета за идеята да бъде учредена новата престижна награда, която е не само акт на внимание, но и признание за онези пловдивски автори, оставили своите трайни отпечатъци в културата на нашия град, избран неслучайно да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.  От своя страна първият носител Вълчан Петров връчи подарък на инж. Иван Тотев – изящна малка пластика, изобразяваща скорпион, какъвто е зодиакалния знак на кмета, с пожелание за „Един космически мандат”.

Припомняме, че кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчи годишните награди за постижения на членовете на ДПХ, които се присъждат всяка година в категориите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“ и „Млад автор“  по време на откриването на традиционната Коледна изложба на Дружеството на  4 декември. Тогава, заедно с връчването на наградите в 4-те категории на Димитър Кирчев –за живопис, Мъгърдич Касапян – за графика, Трифон Неделчев – за скулптура, Женя Бозукова – за млад автор и една поощрителна за младият художник Христо Бозуков, бе учредена и новата „Награда на кмета“. „Искрено се надявам, тази традиция да бъде продължена и занапред  от следващите кметове на Пловдив, защото нашите творци заслужават“, каза Иван Тотев при връчването.

Пред председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, кметът още веднъж заяви категоричната готовност на Община Пловдив за ползотворна съвместна работа и сътрудничество между администрацията и пловдивските творци.  Както обеща и по време на церемонията по награждаването,  инж.Иван Тотев  отново потвърди, че от бюджета ще бъде заделена сумата от 5000 лв., с която да бъде отпечатан луксозен каталог със 145-те творби от годишната коледна изложба.  „За да не потънат тези знакови картини в ателиета, а да бъдат видими за по-широк кръг от зрители и почитатели на изобразителното изкуство”, уточни Снежана Фурнаджиева.

DSC_6713-1280 DSC_6716-1280 DSC_6722-1280

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top