Върховна прокуратура: Зоопаркът е незаконен! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивската зоологическа градина е построена без инвестиционен проект, количествено–стойностна сметка, ОВОС /екологична оценка/ и разрешително за строеж. Това съобщиха на пресконференция днес Десислава Желязкова и общинският съветник Слави Георгиев от НСФСБ. По думите им това е направено в разрез със Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки.

Десислава Желязкова оповести и постановление на прокурора М.Колев от Върховна касационна прокуратура, който е отменил две постановления на пловдивски магистрати – от Апелативна и Окръжна прокуратури. Местните прокурори са прекратили проверката, започната след като Желязкова е сезирала за нарушенията териториалната дирекция на ДАНС.

По думите на Желязкова тя го е направила, тъй като е открила фрапиращите нарушения, а и защото не е получила адекватен отговор на въпросите си по Закона за достъп до обществена информация. Питане до общината във връзка със строителството на зоокъта тя е направила още на 17 февруари 2015 година, преди първата копка на градината. Вижте защо в следващото видео:

Според постановлението на ВКП договорът със строителната фирма „Запрянови – 03“ е подписан без КСС и по цената, предложена от фирмата. С постановлението прокурор М.Колев от ВКП връща преписката в Окръжна прокуратура Пловдив за ново разглеждане на всички обстоятелства около строежа на пловдивския зоопарк.

От постановлението на ВКП се разбира също, че има редица нарушения при строежа на зоокъта. От документа става ясно, че зоологическата градина е незаконна и трябва да бъде премахната. Според

Според постановлението игнорирането от пловдивските магистрати на нарушенията на ЗОП и ЗУТ, допуснати от кмета Иван Тотев при строителството, е необосновано, неправилно и незаконосъобразно. Магистратът от ВКП смята ,че за правилното решаване на случая е необходима комплексна оценка на всички нарушения допуснати от общинската администрация при провеждането на обществените поръчки и възлагането на строителството и тяхната логическа обвързаност, като на основата на такава комплексна оценка, следва да бъдат преценени и действията на отделните длъжностни лица, дори и с оглед на някакво съучастие помежду им.

Според магистратите следва да бъде търсен и отговор на въпроса за възможността да настъпят немаловажни вредни последици  за общината, като елемент от престъплението по чл. 282 от НК, касаещ престъпления по служба.

В крайна сметка ВКП отменя постановлението на Апелативна прокуратура и потвърденото от него постановление на Окръжната прокуратура и за отказ да се образува досъдебно производство и прекратяване на преписката. От ВКП връщат наново преписката в Окръжна прокуратура и настояват за ново разследване.

На фона на това общинският съветник Слави Георгиев обяви, че ще изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще приложи постановлението на ВКП, за да види какви ги е вършил кметът Иван Тотев. Той обяви също, че ще внесе питане до „лицето“ Тотев на предстоящата сесия през следващата седмица и ще настоява за отговори по нарушенията.

Подобни статии

Top