Вътрешният министър: Изглежда има напредък по делото за радикален ислям

„МВР само съдейства на ДАНС и прокуратурата в акцията за ограничаване влиянието на радикалния ислям у нас. В операцията преди няколко дни от наша страна процесуални действия не са извършени. Ние просто подпомагахме извършването на такива действия от страна на следователи, прокурори и разследавщи агенти на ДАНС.“ – Това коментира в Пловдив министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. По думите му целта е била да се съберат годни доказателства, които да се използват пред съдебните органи.

„Очевидно е, че след като наказателното произвоство напредва, изглежда има доказателства в подкрепа на обвиненията, повдигнати срещу седмината задържани. Нека обаче изчакаме развитието на процеса докрай.“ – коментира вътрешният министър.

Вучков бе в Пловдив за среща с кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов по повод монтирането на система за видеонаблюдение в 19 населени места в общината. Тази система ще се използва особено често при противодействие на конвенционалната масова престъпност, която бележи ръст през последните години, посочи той и допълни, че това ще става изцяло при съблюдаване на човешките права.

Работата на Община „Марица“ в тази насока е положителен пример, подчерта министърът. Той беше категоричен, че този добър опит ще се използва и в други малки общини. Вучков поясни, че ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ в средата на декември, за да се мултиплицира този проект в цялата страна.

Досега преобладават повече импровизации, за което не са виновни местните власти, а по-скоро местните шефове на регионални дирекции, обясни Веселин Вучков. И допълни, че когато има еднотипен подход, ще бъде ясно кой финансира проекта, кой финансира поддържането му и кой осъществява взаимодействието между местната власт и местната полиция.

Очаква се този проект да стане факт за една година, като основното финансиране ще бъде от общинските бюджети. МВР обаче също има ангажименти, заключи министърът на вътрешните работи.

По думите му се предвижда да бъдат монтирани стационарни и мобилни камери по пътищата в страната. Преди това обаче трябвало да бъдат гласувани промени в Закона за движение по пътищата, за да може той да отговори на тълкуването на Върховния административен съд да се допусне използването на мобилните камери за електронен фиш.

В момента техният брой е 148 и вместо да стоят по складовете, трябва да работят. Като ги увеличим с 150, няма да има нужда от полицейски патрули, които да контролират скоростта, подчерта Вучков.

 

 

 

 

Подобни статии

Top