Вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие до Клувията

бачково (3)

Стотици миряни от цялата страна се включиха и тази година в литийното шествие до местността Клувията, над Бачковския манастир, съобщи Радио „Фокус“ – Пловдив.

Скалният параклис се намира на 2 км над манастира и е част от целия манастирски комплекс. Иконата „Св. Богородица Умиление”, която е смятана за чудотворна, е подарена на Бачковския манастир от грузински монаси през 1311 г.

Според легендата, преди векове иконата е била укрита в местността Клувията от монаси и след много години, по излъчваната светлина, е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, но изчезва от там и отново е намерена в местността Клувията. Това се повтаряло три денонощия.

Накрая след съновидение на един от монасите проблемът е бил разрешен, като иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея, а всяка година на светъл понеделник с литийно шествие се отнася до мястото й на намиране в Клувията.

По думите на игумена на манастира архимандрит Симон, пътят на това литийно шествие, което се прави на втория ден на Великден, датира от 1601 година. От 1412 година до 1601 година е царяло пълно незнание къде е тази икона.

Според игумена, хората разказват много случаи за чудодейното действие на иконата, но трябва да бъдем много внимателни по отношение на чудото и псевдочудото и да го отсяваме. Последното чудо, за което са му разказали, е било преди една година, преди да стане игумен, кръщавайки близначета.

Родителите му разказали, че 7 години са нямали деца и идвайки в този ден на литийното шествие, те се сдобили с две близначета, които кръстили Михаела и Гавриела.

Тази година отново бе изнесено копие на Чудотворната икона, тъй като оригиналът все още се реставрира. „Не съм запознат с детайлите по реставрацията и не мога да обещая дали догодина на този ден ще можем да изнесем оригинала“, каза отец Симон.

Снимка: Бачковски манастир

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top