В Асеновград губят от туризъм

40 хиляди лева загуби е натрупало общинско предприятие „Туризъм” за миналата година. От дейността на структурата са получени 114 хиляди лева, а харчовете за 2015-та са повече от 160 хиляди лева. Лошата аритметика се дължи на пропадането на пътя за Асенова крепост и ограничения поток от туристи, обясни заместник-кметът Тамер Бейсимов.

Финансов отчет на дружеството поиска общинският съветник Димитър Янев от ПП „ ГЕРБ”. „Поводът за искането ми бе породен от съмнения, че структурата е работила на загуба през изминалата година. И се оказах прав, за съжаление”, коментира Янев.

На „червено” се оказа и друга общинска структура-„Инспекторат, паркинги и гаражи”. Там загубите са още по-големи – близо 53 хиляди лева. Постъпилите доходи са 136 000 лева. Разходите на дружеството са изчислени в размер на 190 000 лева. Едва 100 са платените доброволно глоби, наложени за неправилно паркиране, а за миналата година са написани над 900 фиша.

„Разликата ще се събира посредством плащане на данъчните задължения на гражданите“, каза Бейсимов. По думите му звената са сравнително нови и е нормално да имат пропуски и нисък финансов резултат.

„Считам, че не е нормално едно общинско предприятие да не може да се самоиздържа, да не кажа, че би трябвало да е на печалба” репликира съветникът от ГЕРБ.

Подобни статии

Top