В Асеновград избират винар на 2015-та

Vino ot cheshmata

В Асеновград днес очакват да разберат кой е най-добрият майстор на домашно вино. Кулминацията на празниците, посветени на Трифон Зарезан, ще започне с обичайното празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса „Най-добро домашно вино“. То ще премине от паметника на Аристи Чорбаджака, намиращ се на улица „Шести януари“, и ще завърши до църквата „Света Богородица Благовещение”. Там от 11.00 ч. ще е ритуалът „Вино от чешма”.

След това, празничното шествие ще продължи до площад „Академик Николай Хайтов”. В 11.30 ч. оркестър „Орфей” и Георги Янев, местни изпълнители и самодейни състави ще веселят асеновградчани и гостите на града.

За четвърта поредна година кулинарният идол на България Ути Бъчваров ще готви на живо пред посетителите на празника по време на кулинарното си шоу и после лично ще раздава от вкусното мезе. Тази година той ще пече наденички на открито. На площада ще има и изложение на домашни сладкарски и хлебни специалитети на производители от Асеновград и селата в околността.

В 14.30 ч. ще започне награждаването на победителите в конкурсите за „Най-добро домашно вино-реколта 2015 г.” и за „Най-вкусни станимашки сармички“. Тази година се състезават 48 проби, от които само 5 са от бели вина. До финалният кръг обаче са допуснати 17 проби.

Финалът на Винария`2016-та ще бъде на 1 февруари, когато ще се проведат традиционните за града пехливански борби на местността „Св. Трифон”. Там най-силните мъже ще премерят сили на тепиха, а победителят ще си тръгне с жив овен и, разбира се, буре с вино.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top