В Асеновград извиват празнично маврудово хоро

В Асеновград играят маврудово хоро

За втора поредна година асеновградчани и гостите на града ще посрещнат Деня на българската независимост, 22 септември, с фолклорния събор „Маврудово хоро”. Целта на събора е да се отпразнува националния празник с най-българския танц – хорото. 14 ансамбъла от цялата страна участват в надиграването.

Организаторите са нарекли събора „Маврудово хоро”, защото Асеновград е всепризнатата столица на маврудовото вино.

Съборът ще тръгне от паметника на най-големия винар, живял някога тук, Аристи Чорбаджака в 10:30 часа. Така ще бъде почетена паметта на майстора на станимашката малага. Фолклорното шествие ще се придвижи към централния градски площад, където в 11 ч. ще започнат празничните хорà и надигравания. Тази година 14 танцови състава ще вземат участие в събора, като сред тях има представители от Пловдив, Хасково, Първомай, Силистра, Асеновград и други. Миналата година съставите бяха девет. Сред тях са два детски състава и един певчески – от Силистра. Организаторите канят любителски клубове от съседни общини, които представят едно автентично хоро и една хореографска разработка. Всяко хоро трябва да е до 3 мин.

Надиграването няма конкурсен характер. На участниците ще бъдат раздадени грамоти и сувенири за участието им. Тази година организаторите отново са се подготвили и ще оправдаят името на феста, който вече става традиционен за Деня на независимостта. Накрая всички жители и гости на Асеновград също ще могат също да се хванат на хорото. 5 литра мавруд, сувенирни торбички с логото на събора.

 

Подобни статии

Top