В Асеновград подреждат за първи път църковни щампи в изложба

Петнадесет възрожденски гравюри, един антиминс и три икони са подредени в изложбата „ Възрожденска графика и живопис”, която гостува в Асеновград.

Изложбата представя кавалетното, преносимо религиозно изкуство, част от богатата колекция възрожденски щампи на кърджалийския художествен отдел „Станка Димитрова” към Регионалния исторически музей.

Гравюрите са от 18 и 19 век като голяма част носят печата на атонските ателиета. Светогорските щампи дълго време са служили за образец и подложка на българските гравьори и зографи.

Антиминсът е една от главните църковни тъкани. Представлява неголям правоъгълен плат, който по време на литургията се разгръща върху светата Трапеза и върху него се освещават светите Дарове. Представеният в изложбата антиминс е отпечатан   през 1916 г. и изобразява Оплакване Христово.

Живописта присъства с три икони на Пресвета Богородица от XIX век – една реинтерпретация на чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса от Кикос“, „Св. Богородица със светци“ и „Св. Богородица Одигитрия“.

Изложбата ще бъде открита на Велики четвъртък в Историческия музей. Символиката не е случайна, обясняват от институцията. „ В четвъртият ден от Страстната седмица са се случили три от най-важните събития от Христовите страсти – Тайната вечеря, Молитвата в Гетсиманската градина и Целувката на Юда”.

Изложбата ще остане в Асеновград до края на месец юни, за да могат повече жители и гости на града да се докоснат до изкуството.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top