В Асеновград почитат Илинден с молебен за дъжд

Повелителят на летните стихии и гръмотевици- свети пророк Илия е един от най-тачените светци в Асеновградско. Точно 19 са параклисите, пръснати из населените места в региона, които носят името на светеца. Само в града параклисите, носещи името на този пророк, са четири. Тези храмове образуват християнски кръст, а хората вярват, че градът е закрилян от бедствия и силни бури. „Това е празник, който е един от най-тачените по нашите земи.

В народния фолклор и митология  Свети Илия е господарят на небето. В него народът вижда силен закрилник на живота, вестител на жадуван дъжд и влага”, разказа архиерейският наместник отец Йордан Георгиев. „Тъй като районът на Асеновград е земеделски, затова и  броят на храмовете с името на пророк Илия е толкова голям.”

На Илинден около християнските места  ще се прави курбан и се провеждат православни литургии. По традиция най-много миряни се събират в местността „ Свети Илия” край село Козаново. Съборът се прави под вековните дървета край аязмото, от което целогодишно извира вода с една и съща температура и сила.

В много храмове литургията ще завърши с молебен за благодатен дъжд и предпазване от градушки. Миряните ще чуят Евангелието, в което се разказва как пророк Илия „ затворил небето за три години и шест месеца”. Църковната традиция ще продължи с четене на седем молитви, като последната от тях е обръщение към светеца.

 

 

Подобни статии

Top