В Асеновград тръгват на война с предизборните плакати (СНИМКИ)

Днес изтича срокът, който община Асеновград даде на партиите и коалициите, които участваха в местните избори, да премахнат плакатите и агитационните си материали. Ако това не стане, от утре служители на общинския инспекторат ще започнат да налагат глоби, а специализираното общинско звено „Екология“ ще трябва да изчисти агитационните материали.

Сред най-облепените места в Асеновград е районът около автогарата. Тук стените на цели сгради изглеждат така, сякаш някой е решил да ги тапицира. Лицата на политици от всички партии и коалиции гледат към минувачите, сред тях е дори това на кмета Емил Караиванов. Плакати не липсват също по къщите на ул. „Шести януари“, по стълбовете, трафопостовете и електрическите табла на електроснабдителното дружество.

Според директорът на дирекция „Правна“ в Община Асеновград Пенка Кисова, срокът за премахване на агитационните материали е седем дни след приключване на изборите.

„Община Асеновград реши да даде своеобразен толеранс към политическите партии и коалиции, регистрирани за участие в местните избори и им предостави възможност доброволно да премахнат тези материали в срок до 23 ноември 2015 година включително“, поясни Кисова.

От общината са категорични, че от утре инспекторите от общинския инспекторат започват масови проверки.

„Въз основа на констативните актове, съставени от служителите на администрацията, ще бъдат издавани наказателни постановления от кмета на общината. Предвидената в чл. 472, ал. 1 от Изборния кодекс в тези случаи е в размер от 1000 до 5000 лева в зависимост от тежестта на нарушението“, посочи Кисова.

От администрацията се заканиха, че няма да търпят парцаливите портрети на политиците и още от утре социално слабите, ангажирани по т. нар. „временна заетост“, тръгват на борба с плакатите.

Подобни статии

Top