В ателието на единствения книговезец в Пловдив (СНИМКИ)

Един от изчезващите занаяти днес е този на книговезците – хората, които връщат блясъка на старите и пожълтели книги и така им дават втори живот.

Живко Михов вече близо 20 години подвързва както стари, така и некачествено изпълнени книги в Пловдив. Той продължава да практикува древния занаят, въпреки конкуренцията на евтините, но некачествени машинни услуги.

Живко е единственият книговезец в града под тепетата и от сутрин до вечер работи с усмивка и много любов в малкото си ателие на ул. „Цар Иван Асен”. Майсторът е роден в Карнобат, а съдбата го отвежда в Пловдив, където завършва Аграрния университет, специалност „полевъдство”.

Книговезкия занаят „краде“ от бай Коста от Асеновград преди 18 години, след това си купува си нож, тип ръчна гилотина, който по онова време струва 2 млн., а приятелите му шеговито кръщават машината „колелото на късмета”.

Бормашина, за да се пробива на ръка, макара, здрав конец, гилотина, мукава и книговинил са приспособленията, които са нужни, за да се подвърже една книга, а времето за работа само върху едно изделие е около 4-5 часа.

Процесът по подвързване на всяка една книга освен дълъг, е и трудоемък. Започва се с изравняване и изглаждане на страниците, ако е нужно те се и залепят, за да не се разместват по време на зашиването.

Старите книговезци са използвали туткал за залепяне, а днес има нови лепила, които макар че са скъпи, не могат да издържат дълго време. Затова и Живко винаги шие книгите с дебели конци.

За да държи здраво книгата и подвързията, майсторът лепи т. нар. форзац, който се изчаква добре да изсъхне. Листовете след това се подрязват с помощта на голяма машина тип гилотина, а за максимална здравина на подвързията, гърбът на всяко издание се подсилва с лента от текстил, която се нарича тефон.

След това се прави корицата, която се съединява с книгата и стават едно цяло.Така след целия процес изданието добива съвсем нов облик и здравина. По думите на майстора много хора дори не могат да познаят книгите си, след като дойдат да си ги вземат от ателието.

Най-старите книги, които Живко е подвързвал, са църковни издания от 18 век. Днес работи основно върху поръчки за дисертации и дипломни работи, като споделя, че качествена подвързия си поръчват само по-силните или заможни студенти. Останалите избират евтината и некачествена спирала, която предлагат във всеки копирен център.

Обикновена подвързия Живко изработва за 7 лв., а ако клиентът желае и специален надпис цената е 12 лв. Ако кожата позволява, майсторът дори може да гравира и изображение върху обновената книга.

Книговезецът с тъга споделя, че работата намалява с всяка следваща година, като основна причина за това е, че масово хората четат в електронен вариант и все по-малко на хартиен носител. Въпреки трудностите обаче той обича занаята и се надява, че все пак ще се намерят млади хора, които да го продължат.

Подобни статии

Top