В Бачково няма банкомат и аптека. Днес бачковци избират кмет!

Жителите на асеновградското село Бачково, където досега управляваше кметски наместник, днес избират кмет. Законът даде възможност на хората от планинското селце сами да определят кой да ги управлява, тъй като броят на избирателите тук надхвърля 200 души.

В планинското село личи, че има избори само по предизборните плакати. По улиците тук там има минувачи, а на пазарчето в центъра на селото почти няма хора, освен един-двама производители на зеленчуци от съседни села. Отстрани заварваме Костадин Павлов и Георги Паскалев, които си говорят за предстоящите избори. Те са категорични, че селото трябва да има кмет, а не кметски наместник и според тях ще има разлика.

По-други са задълженията на кмета, отколкото на кметския наместник – и задълженията, и отговорностите са повечко. И ще държим това, което обещае да се изпълнява, категоричен е Костадин.

Подкрепя го и Зорка Джамурова, която някога е била кмет на Бачково цели 19 години. В други времена.

Смятам, че кметът е по-нормално, по правилно да бъде. Кметският наместник ми се струва, че е малко… трябва да има повече авторитет, кмета. Ако иска той да си командва населението и да се вслушва в населението повече, не само да командва, защото командата само не върши работа, тогава трябва да си бъде кмет.

Зорка вече е пенсионерка и има малка сергийка в центъра на селото. Продава чист планински мед и най-ароматните и вкусни сладка в района. При нея има такива невероятни сладка, каквито няма другаде – от зелени орехи, от горски ягоди и дори от маслини. Разказва ни, че в Бачково няма банкомат и е категорична, че едно от първите неща, които трябва да направи бъдещият кмет е да съдейства за монтирането на банкомат.

Трябва да имаме банкомат! Нямаме и аптека, а трябва да имаме. Идват гости, много туристи, които минават и ме питат – нямате ли банкомат, нямате ли аптека – на мен просто ми става вече неудобно пред тези гости, ядосва се Зорка.

Селото не е имало кмет през последните два мандата. Сега кандидатите са четирима.  Сред кандидатите за кмет е и служителката в пощата, която е на половин щат. Кандидатирала се, защото иска да работи на пълен работен ден, коментираха хората. Според Костадин Павлов обещанията на кандидат-кметовете са много, а кои ще изпълнят, тепърва ще се разбере.  Георги Паскалев пък бе категоричен, че бъдещият кмет трябва да привлече инвестиции. И да държи събирането на боклука да е редовно.

Да бъде винаги редовно както и досега, без да се пропуска, защото е много важно за селото, реката е много замърсена – трябва нещо да се помисли, не знам дали това от кмета зависи или от други институции, надява се Георги.

Като бивш кмет и като човек,  с когото непрекъснато разговарят туристите, Зорка Джамурова е напълно наясно какво трябва да се направи в селото, за да може то да живне и да имат стимул да се върнат тук младите хора.

Според мен имаме един стар римски път, който води за Наречен и за Смолянския край. Да се възстанови, има паднали стени, има хубави красиви сводове, които никой не ги знае, по този път. Една разходка от Асеновград до Бачково, те идват даже пеша и по тоя път – главния. Обаче по онзи, стария римски път, ще бъде една прекрасна разходка, убедена е възрастната жена.

Бившата кметица разказва, че в района има още много интересни забележителности. Като например Клувията до Бачковския манастир, в която се е крила Богородица 500 години. А също Червената скала. И предлага дотам да се направи лифт. Напомня също за базата на  Димитровградския лагер, който в момента стои изоставен. Но най-много се ядосва, че Бачково се обезлюдява.

Възрастните хора умират един по един, намаляваме, децата са навън, на много хора децата са в чужбина. Други са в Пловдив, в Асеновград. Ако един млад човек има тук добри условия за живот за разходка, ами той ще пътува, няма да иска апартамент в Асеновград и в Пловдив и т.н., не е ли така, пита ме с надежда Зорка.

И тя, и останалите хора в Бачково се надяват селото да стане по атрактивно и по-привлекателно не само като място, през което се минава транзитно, за да се стигне до известния Бачковски манастир, а като самостоятелен туристически център.  И всички тези надежди, те възлагат на бъдещия кмет.

Бачково е само едно от четирите асеновградски села, които досега са имали кметски наместник, но след промените в закона за изборите, ще избират кмет. Останалите са Долнослав, Патриарх Евтимово и Жълт камък, като в Жълт камък избират кмет за първи път в историята на населеното място.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top