В Белащица искат по-високи санкции за джигитите

Жители на селата Белащица и Браниполе са наплашени от гонките на автомобили и мотоциклети в района на Кукленско шосе и кръговото движение към двете населени места. Булевардът край пловдивската митница е едно от местата в града под тепетата, където любители на високите скорости и екстремните усещания непрекъснато се надпреварват.

За хората в пловдивското село Белащица гонките са почти ежедневие. Повечето жители на селото работят в града или пък често имат работа в Пловдив. Тошо Пиронков пътува често и е ставал свидетел на гонки – не само на Кукленско шосе, но и на околовръстното.

„Някой път се надбягват с мотори, някой път с коли, карат ужасно“, притеснен е човекът. Разказва, че като минава през Кукленско шосе, винаги се оглежда, дори и през деня, когато няма гонки. По думите му джигитите излизат вечер, след 22.00 ч. Разочарован е, че не само там има гонки, а и на околовръстното. Напоследък са зачестили гонките и по пътя, който минава през двете села – Браниполе и Белащица: “ Тук по нашия път има баровци, които карат едни мерцедеси, едни бмв-та със сто километра. Не ги притеснява никой. Като се появят полицаи, карат бавно, като ги няма, пак започват. Така може някой човек или дете да пострада“, опасява се Тошо.

Иван Петров е шофьор на бус и работата му е непрекъснато по пътищата. Разказва, че гонките са ежедневие.

„Виждал съм така из улиците, явно някои автомобили се движат доста по-бързо от другите, следват се два автомобила. В такива случаи бягам настрани, давам им път, да заминават!“ – категоричен е Иван. По думите му гонките може да не са уговорени. „Може изведнъж така да са спрели една до друга колите, гледат се и тръгват да си пробват автомобилите, така че – това е в акъла на всеки шофьор“, допълва шофьорът.

Хората в селото са категорични, че гонките трябва да бъдат забранени, а наказанията за нарушителите трябва да бъдат строги. А полицаите трябва непрекъснато да бдят по проблемните места.

„Според мен на българина трябва да му бръкнеш в джоба, само че на богаташите и да им бръкнеш в джоба, това не ги притеснява“, вдига рамене Тошо Пиронков.

Негов съселянин се пали, че ако трябва джигитите може и в затвора да ги вкарват. Само и само да има спокойствие на пътя. Млада жена пък е на мнение, че глобите трябва да са високи, по-високи от досегашните.

Жителите на Белащица смятат, че за любителите на високите скорости трябва да има определени места, където да се състезават и те да бъдат обезопасени. Като например автомобилната писта край село Калояново.

Подобни статии

Top